مسجد الاقصیٰ در بیت المثدس

ساخت وبلاگ

پیروزی امام زمان (عجّل الله فرجه) بر سفیانی (لعنة الله علیه) و همپیمانان وی
در هنگامی که غضب خداوند و خشم مهدی (عجّل الله فرجه) و سپاهیانش بر سفیانی (لعنة الله علیه) و همپیمانان وی فرو می‌بارد ، نشانه‌‌ها و معجزات الهی بدست حضرت مهدی (عجّل الله فرجه) آشکار می‌شود. سختی و تیره روزی به سفیانیِ ملفون و حامیان یهودی و رومیّش روی می‌آورد و به بدترین شکل شکست می‌خورند.
سرانجام ، سفیانی (لعنة الله علیع) بدست یکی از سپاهیان امام مهدی (عجّل الله فرجه) دستگیر می‌شود و طبق نقل روایات ، در کنار دریاچة طبریه یا در ناحیة ورودی قدس بهلاکت می‌.رسد.
مسجدالأقصی ، واقع در شهر بیت المقدس ، مسجدی است که از دیرباز تاکنون مورد توجه مسلمانان و دیگر ملت‌‌ها می‌باشد.
بیت المقدس از جمله شهرهای مهم جهان است و به معبد انبیاء معروف و نامهای دیگرش اورشلیم و ایلیاء است.
قدس شهری است که بر سر کوهی نهاده و آب ندارد ؛ مگر از باران و چشمه‌‌های آب ... ... و گرد شهر بارویی حصین است ، از سنگ و گچ ، دروازه‌‌ها آهنین ، نزدیک شهر هیچ درختی نیست و...».(۱)
«مقدسی» جغرافیدان معروف قرن چهارم هجری در وصف این شهر می‌‌نویسد: «در میان شهرهای فلسطین بزرگتر از آن نیست. بسیاری از قصبه‌‌ها از آن کوچکترند ، چون اصطخر، قاین، فرما.
نه سرد بسیار و نه گرم است...»
جغرافیدان مشهور دیگری نیز در کتاب مهم خود «ممالک و مسائل»، از این شهر وصف زیبایی نموده است:
«بیت المقدس، شهری بلند و خوش است بر سر کوه‌ها و هر که خواهد آنجا رود ، به هر جانب که باشد ، بیت المقدس از موضع او بلندتر است...».(٢)
در احادیث و روایات اسلامی نیز بر فضیلت این شهر تأکید شده است.
حضرت امام امیرالمؤمنینعلی (علیه السّلام) فرمودند: «یک نماز در بیت المقدس معادل هزار نماز است.»(٣)
و از ام المومنین میمونه بنت الحارث نقل کرده‌‌اند که گفت: یه رسول الله (صلی الله علیه و آله) عرض کردیم: ما را درباره بیت المقدس فتواء دهید.
فرمودند: «ارض محشر و منشر، آنجاست، بروید و نماز را در آن بگذارید و برای این نماز در آن، مثل هزار نماز در غیر آن است».
گفتم: اگر استطاعت آن را نداشته باشم، چه کنم؟
فرمودند: «روغن زیتی برای آن هدیه بنما که در چراغ آن بیفروزند، هر کس این کار را بکند، مثل آن است که به آنجا آمده است.»(۴)
احادیث دیگری نیز در مورد این شهر در کتب حدیثی شیعه و کتب پیروان کودتای سقیفه آمده که می‌‌توان به کتب حدیثی همچون: «سفینة البحار» و «من لایحضره الفقیه»، و «صحیح بخاری» و «سنن نسائی» و... مراجعه نمود.
در طول تاریخ دولت‌های قدرتمند برای تصرف و فتح این شهر تلاش‌های زیادی نموده‌اند، دولت‌های قدیم چون بابلی‌‌ها، کلدانی‌‌ها و... دولت روم، کشورهای اروپایی، انگلیس، فرانسه و اکنون رژیم یهودی و صهیونیستی اسرائیل ، از این جمله‌اند.

نسبت بیت المقدس و امام عصر (عجّل الله فرجه)
شهر بیت المقدس ، معاصر ظهور امام زمان (عجّل الله فرجه) از چند جهت مورد توجّه قرار می‌گیرد.
یکی از آن جهت‌ها ، وقوع نبردی بزرگ در آن، میان سرسخت‌ترین دشمن امام (عجّل الله فرجه) و آنحضرت است. از دشمنان آشکار در نهضت حضرت مهدی (عجّل الله فرجه) ، فردی بنام سفیانی (لعنة الله علیه) است.
وی جنایات خود را سه ماه پیش از ظهور ، از شام آغاز می‌‌کند و شش ماه بعد از ظهور در نبردی حوالی بیت المقدس پروندهء خونبار و سیاه وی برای همیشه بسته می‌شود.
او دشمن سرسخت و متعصب آن حضرت ، از باقیمانده بنی امیه که از اولاد سفیان بن حرب بن امیه می‌باشد.
روایات تصریح کرده‌‌اند که خروج سفیانی (لعنة الله علیه) از وعده‌های حتمی خداوند است.
سفیانیِ ملعون پس از جنایات متعدد و خونباری که از شام تا عراق و حجاز انجام می‌‌دهد ، با تجربة اوّلین شکست خود به سبب فرورفتن بخشی از سپاهیانش در بیابانی حوالی مکه ، موسوم به بیداء ، پس از ظهور ، به مدینه و سپس عراق روانه می‌شود.
روایات ، در مورد جنگهای سفیانی ملعون با حضرت مهدی (عجّل الله فرجه) و یارانش، تنها به ذکر نبرد فتح قدس و آزادی فلسطین پرداخته‌اند که جنگ پایانی وی خواهد بود.
منابع و ماخذ:
(۱)- سفرنامه ناصر خسرو قبادیانی.
(٢)- اصطخری ، ابواسحاق ابراهیم، ممالک و مسالک، ترجمه: محمدبن اسعد بن عبدا...، به کوشش افشار، ایرج، انتشارات ادبی و تاریخی ، چاپ ۱۳۷۳ ، ص ۶۹ و ۷۰.
(٣)- کمره‌‌ای ، حاج میرزا خلیل ، بیت المقدس و تحول قبله ، بنقل از شیخ صدوق ، من لایحضره الفقیه.
(۴)- کمره‌‌ای ، حاج میرزا خلیل ، بنقل از: سنن ابن ماجد ، ص ۴۲۹ و سنن بیهقی ، ص ۴۴۱.

مسجد الاقصی کجاست؟!
آیا مسجد الاقصی در فلسطین است؟

سید جعفر مرتضی عاملی در کتاب الصحیح من سیره النبی الاعظم می‌گوید:
إنه حين دخل عمر بيت المقدس لم يكن هناك مسجد أصلا ، فضلا عن أنه يسمى بالأقصى.
وقتی عمر (لعنة الله علیه) به بیت المقدس وارد شد ، در آنجا اصلاً مسجدی نبود ، چه برسد به اینکه اسمی تحت عنوان اقصی هم داشته باشد.
منبع:
الصحيح من سيرة النبي الأعظم صلّى الله عليه و آله: جلد ۳ ، صفحه ۱۳۷.

همچنین او می‌گوید: مسجد الاقصیٰ که اسراء بسوی آسمان واقع شد و خداوند دور و بر آن را پر برکت قرار داده ، در آسمان چهارم است.
منبع:
الصحيح من سيرة النبي الأعظم صلّى الله عليه و آله: جلد ۳ ، صفحه ۱۰۶.

شیعیان امامیّه معتقد هستند: مسجد الاقصی در آسمان است ، نه در سرزمین فلسطین
در اثنای بجان هم افتادن دو قوم فاسد یهودبان صهیونیست و ناصبیان فلسطینی ، متأسفانه بجای شکرگزاری [اللهم اشغل الظالمين بالظالمين و اجعلنا بينهم سالمين غانمين] ، مشاهده می‌شود که گروهی جاهل همواره از روایات ائمه (علیهم السلام) روی گردانند و مردم را از رجوع به احادیث منع می‌کنند ، باور کرده‌اند که مسجد الاقصی یا در واقع مسجد اموی موجود در شهر بیت المقدس ، همان مسجد الاقصی است که متبرک و نورانی بوده و در سورة إسراء مذکور است!
در هر شهری از دیار مسلمین هزاران مسجد بنام مسجد النبی داریم ، آیا همۀ آنها مسجد النبی مقدس و محل دفن پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله است)؟
نام مسجد الاقصی در شهر بیت المقدس هم بدین شکل ، توسط بنی امیه (لعنة السلام علیهم) برای مسجدی که بر روی صخرۀ مقدس بنی اسراییل بناء شد ، حدیث جعل کردند که پیامبر (صلواة الله علبه و آله) ، از فراز این صخره به معراج آسمانی رفت ... ؛ اما مسجد الاقصی و بویژه قبة الصخره در فلسطین هیچ ربطی به مسجد الاقصای مقدس مذکور در جریان معراج پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) ندارد ؛ بلکه آن مصلائی است در آسمان ، و نه روی زمین!
روایات متعددی از امامان معصوم (علیهم السلام) نقل شده که فرموده‌اند: مسجد الاقصی [مذکور در سوره اسراء] در آسمان است ، نه در فلسطین!
اسماعیل جعفی گوید که در مسجد الحرام نشسته بودم ، امام باقر (علیه السلام) نیز در کناره‌ای از مسجد حضور داشتند. امام (علیه السلام) سرشان را بلند کردند و به آسمان نظر انداختند و سپس بسوی کعبه نگاه کردند و این آیه از سوره اسراء را خواندند:
سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى.
ایشان سه مرتبه آنرا انجام داد و سپس رو بمن فرمود: ای عراقی! اهالی عراق دربارۀ این آیه چه می‌گویند؟
عرض کردم: می‌گویند: خداوند حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) را شبانگاه از مسجدالحرام بسوی بیت المقدس سیر داد.
امام (علیه السلام) فرمودند: اینطور که می‌گویند ، نیست. بلکه خداوند پیامبر (صلواة الله علیه و آله) را از اینجا به اینجا سیر داد ؛ و با دست خویش به آسمان اشاره نموده و فرموند: بین این دو حرم است.
حضرت امام صادق (علیه السلام) فرمودند: مردی در مسجد کوفه به نزد امیرالمؤمنین (علیه السلام) آمد و گفت یا امیرالمؤمنین! در قرآن آیه‌ای است که مرا به شکّ انداخته و دین مرا فاسد ساخته.
امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمودند چه آیه‌ای؟
عرض کرد: «وَ سْئَلْ مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنا أَ جَعَلْنا مِنْ دُونِ الرَّحْمنِ آلِهَةً يُعْبَدُونَ. از رسولانی که پیش از تو فرستادیم بپرس که آیا ما جز خدای رحمن ، إله‌های دیگری را معبود قرار دادیم؟[سورۀ زخرف: آیه ۴۵]» ؛ مگر در آنزمان غیر از محمد (صلی الله علیه و آله) پیامبر دیگری بوده که از او بپرسد؟
امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمودند: بنشین که ان شاء الله تو را مطلع سازم. خداوند در قرآن می‌فرماید: سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى‏ الَّذِي بارَكْنا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آياتِنا. از آیاتی که محمد (صلی الله علیه و آله) مشاهده کرد ، این بود که به همراه جبرئیل (علیه السلام) به بیت المعور که همان مسجد الاقصی است ، رسیدند. جبرئیل (علیه السلام) بر سر چشمه‌ای در نزدیکی آن وضو گرفت و گفت ای محمد! تو نیز وضو بگیر، سپس جبرائیل (علیه السلام) اذان گفت و گفت: ای محمد! به امامتِ نماز قیام کن و قرائت را بلند اداء کن ، چرا که پشت تو بی‌نهایت از ملائکه [به نماز ایستاده‌اند] که شمار آنها را جز خدا نمی‌داند و در صف اول آدم و نوح و ابراهیم و هود و موسی و عیسی (علبهم السلام) و تمام پیامبرانِ پیش از تو حضور دارند.
پس محمد (صلی الله علیه و آله) بدون ترس و نگرانی به امامت ایستاد. پس هنگامی که از نماز فارغ شد ، خداوند به او آیه مذکور را فرمود که «ای محمد! بپرس مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنا أَ جَعَلْنا مِنْ دُونِ الرَّحْمنِ آلِهَةً يُعْبَدُون».
پس محمد (صلی الله علیه و آله) رو به آنان کرد و پرسید به چه شهادت دادید و چه چیز را بندگی کردید؟
گفتند: شهادت دادیم به اینکه خدایی جز الله نیست و تو رسول خدایی و علی (علیه السلام) امیرالمؤمنین و وصیّ توست و تو سید المرسلین هستی و علی (علیه السلام) سید الوصیین ؛ بر اینها از ما عهد گرفته شده است.
پس از آن مرد حاضر در مسجد به امیرالمؤمنین (علیه السلام) عرض کرد قلبم را زنده کردی و گره‌ام را گشودی ای امیر مؤمنان.
همچنین سلام حناط ، از شخصی نقل کرده است که از امام صادق (علیه السلام) در مورد مساجدی که فضل و برتری دارند ، سوال کردم ؛ که امام (علیه السلام) فرمودند: مسجد الحرام و مسجد الرسول.
عرض کردم: فدایت شوم ، مسجد الاقصی چطور؟
امام (علیه السلام) فرمودند: مسجد الاقصی در آسمان است، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) شبانه بسوی آن به معراج رفت.
عرض کردم؛ مردم می گویند آن در بیت المقدس است.
امام (علیه السلام) فرمودند: مسجد کوفه از آن پر فضیلت‌تر است.

مسجد الاقصی کجاست؟؟
آیا مسجد الاقصیٰ در فلسطین ؛ همان مسجد الاقصیٰ در سورۀ اسراء است؟
آیا مسجد الاقصیٰ در فلسطین ، برای شیعیان مقدس است؟

آیا مسجد الاقصی در فلسطین ، و بر فراز تپه آرماگدون ، همان مسجد متبرکی است که معراج رسول اکرم (ص) از آن محل رخ داده است؟
باید بدانیم که در هر شهری از دیار مسلمین ، هزاران مسجد بنام مسجد النبی داریم ، آیا همۀ آنها مسجد النبی مقدس و دفن پیامبر اکرم (ص) است؟

نام مسجد الاقصی ، در بیت المقدس هم بدین شکل ، توسط بنی امیه (لع) برای مسجدی که بر روی صخره مقدس بنی اسرائیل بناء شد ، جعل شده است ؛ و مسجد الاقصیٰ و بویژه قبة الصخرة بر فراز تپه آرماگدون ، در شهر بیت المقدس در فلسطین ، هیچ ارتباطی به مسجد الاقصی در جریان معراج پیامبر اکرن (ص) ندارد.

مسجد الاقصای مورد نظرِ قرآن ، مصلائی است در آسمان ، و نه روی زمین!
اسماعیل جعفی گوید: در مسجد الحرام نشسته بودم ، امام باقر (ع) نیز در کناره‌ای از مسجد حضور داشتند. امام (ع) سرشان را بلند کردند و به آسمان نظر انداختند و سپس بسوی کعبه نگاه کردند و این آیه از سوره اسرا را خواندند:
«سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى».
ایشان سه مرتبه آن را انجام داد و سپس رو بمن فرمود: ای عراقی! اهالی عراق دربارۀ این آیه چه می‌گویند؟
عرض کردم: می‌گویند خداوند حضرت محمد (ص) را شبانگاه از مسجد الحرام بسوی بیت المقدس سیر داد.
امام (ع) فرمودند: اینطور که می‌گویند نیست ، بلکه خداوند پیامبر (ص) را از اینجا به اینجا سیر داد ؛ سپس با دست خویش به آسمان اشاره نمود و فرمود: بین این دو حرم است.
منابع:
بحارالأنوار ، علامه مجلسی: جلد ١٨ ، صفحه ٣٧٢.
تفسیر قمی: جلد ۲ ، صفحه ۲۴۳.

حضرت امام جعفر صادق (ع) فرمودند: مردی در مسجد کوفه به نزد اميرالمؤمنين (ع) آمد و گفت یا اميرالمؤمنين! در قرآن آیه‌ای است که مرا به شکّ انداخته و دین مرا فاسد ساخته. امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: چه آیه‌ای؟
عرض کرد: «وَ سْئَلْ مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنا أَ جَعَلْنا مِنْ دُونِ الرَّحْمنِ آلِهَةً يُعْبَدُونَ [یعنی از رسولانی که پیش از تو فرستادیم بپرس که آیا ما جز خدای رحمان إله‌های دیگری را معبود قرار دادیم؟]‏» ؛ مگر در آن زمان غیر از محمد (ص) پیامبر دیگری بوده که از او بپرسد؟
امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: بنشین ، که ان شاء الله تو را مطلع سازم. خداوند در قرآن می‌فرماید: «سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى‏ الَّذِي بارَكْنا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آياتِنا». از آیاتی که محمد (ص) مشاهده کرد ، این بود که به همراه جبرئیل (ع) به #بیت_المعمور که همان مسجد الاقصی است رسیدند ، جبرئیل (ع) بر سر چشمه‌ای در نزدیکی آن وضو گرفت و گفت: ای محمد تو نیز وضو بگیر، سپس جبرائیل اذان گفت و گفت ای محمد! به امامتِ نماز قیام کن و قرائت را بلند اداء کن ، چرا که پشت تو بینهایت از ملائکه [به نماز ایستاده‌اند] که شمار آنها را جز خدا نمی‌داند و در صف اول آدم و نوح و ابراهیم و هود و موسی و عیسی (ع) و تمام پیامبرانِ پیش از تو حضور دارند.
پس محمد (ص) بدون ترس و نگرانی به امامت ایستاد. پس هنگامی که از نماز فارغ شد ، خداوند به او آیه مذکور را فرمود که ای محمد! «وَ سْئَلْ مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنا أَ جَعَلْنا مِنْ دُونِ الرَّحْمنِ آلِهَةً يُعْبَدُون». پس محمد (ص) رو به آنان کرد و پرسید: به چه شهادت دادید و چه چیز را بندگی کردید؟
گفتند : شهادت دادیم به اینکه خدایی جز الله نیست و تو رسول خدا هستی و علی (ع) امیرالمؤمنین و وصیّ توست و تو سید المرسلین هستی و علی (ع) سیدالوصیین ؛ بر اینها از ما عهد گرفته شده است.
پس از آن ، مرد حاضر در مسجد به امیرالمؤمنین (ع) عرض کرد: قلبم را زنده کردی و گره‌ام را گشودی ای امیرِ مؤمنان.
منبع:
بحارالأنوار ، علامه مجلسی: جلد ١٨ ، صفحه ٣٩.

‍ سلام حناط ، از شخصی نقل کرده است که از امام صادق (ع) در مورد مساجدی که فضل و برتری دارند ، سؤال کردم ؛ که امام (ع) فرمودند: «مسجد الحرام و مسجد الرسول».
عرض کردم: فدایت شوم ، مسجد الاقصی چطور؟
امام (ع) فرمودند: مسجد الاقصی در آسمان است ، رسول خدا (ص) شبانه بسوی آن به معراج رفت.
عرض کردم: مردم می‌گویند آن در بیت المقدس است.
امام (ع) فرمودند: مسجد کوفه از آن پر فضیلت‌تر است.
منابع:
بحااالأنوار ، علامه مجلسی: جلد ٩٧ ، ص ٤٠٥ ؛ بنقل از تفسیر عیاشی.
تفسیر عیاشی: جلد ۲ ، صفحه ۲۷۹.

ماجرای مسجدالاقصی در فلسطین چیست؟
عمر بن خطاب (لع) در جریان فتوحاتِ نامشروع خود ، بلافاصله پس از فتح اورشلیم در بیت المقدس ، محلی را به عنوان مسجد مشخص کرد که تا زمان حاضر نیز برای پیروان کودتای سقیفه مقدس است. ابن خلدون نیز از مسجد الاقصی به عنوان مسجد جامع عُمَر نام می‌برد.
منبع:
تاریخ ابن خلدون؛ جلد ۱ ، صفحه ۴۳۳.

لذا در زمان معراج مسجدی بنام الاقصی در فلسطین ساخته نشده بود که بخواهد از آن مکان معراج رخ دهد ، در آن زمان در تپۀ بیت المقدس [تپه آرماگدون یا آرمجدون] ، کلیسایی بنام حضرت مریم (س) موجود بوده است.
منبع:
تمدن اسلام و غرب ، گوستاو لوبون: صفحه ۱۸۳.

مرحوم سید جعفر مرتضی عاملی در کتاب "الصحیح من سیره النبی الاعظم: می‌گوید:
إنه حين دخل عمر [لع] بيت المقدس لم يكن هناك مسجد أصلا ، فضلا عن أنه يسمى بالأقصى.

وقتی عمر [لع] به بیت المقدس وارد شد ، در آنجا اصلاً مسجدی نبود ، چه برسد به اینکه اسمی تحت عنوان اقصی هم داشته باشد.
منبع:
الصحيح من سيرة النبي الأعظم (ص): جلد ۳ ، صفحه ۱۳۷

همچنین ایشان تصریح می‌کند:
مسجد الاقصی که اسراء بسوی آسمان واقع شد و خداوند دور و بر آن را پربرکت قرار داده ، در آسمان چهارم است.
منبع:
الصحيح من سيرة النبي الأعظم (ص): جلد ۳ ، صفحه ۱۰۶.

دستگاه تبلیغاتی رهبران کودتای سقیفه بناء داشت تا قدر و منزلت و جایگاهی برای مسجد ساخته شده در فلسطین توسط دومین خلیفۀ غاصب دست و پا کند ، و حتی در زمان حکومت حضرت امام امیرالمؤمنین علی (ع) ایشان افرادی را که قصد داشتند بجای کعبه به مسجد الاقصی در فلسطین بروند ، از اینکار برحذر داشتند و آشکارا مقام مسجد کوفه را بالاتر از آن مسجد معرفی نمودند.
منبع:
وسائل الشیعه: جلد ۵ ، صفحه ٢٦١.

مسجد الاقصی تا زمان عبدالملک بن مروان (لع) در جهان اسلام معروفیتی بدست نیاورد تا اینکه وی مسجد کوچک عمَر (لع) را عظیم ساخت و حدوداً به همین اندازه‌ای نمود که در حال حاضر است.
منبع:
البدایة و النهاية: جلد ٨ ، ص ٢٨٠.

جاعلان حدیث در دستگاه خلافت بنی امیه (لع) نیز به همراهی یهودیان شروع به فضیلت تراشی برای این مسجد الاقصی نمودند ، تا جائیکه امام صادق (ع) برای مقابله با این دروغ پردازیها ، گویندگان فضایل مسجد الاقصی ساختگی را کذاب و دروغگو معرفی می‌فرمایند.
منبع:
فروع کافی: جلد ۴ ، صفحه ۲۴۰.

نتیجه آنکه:
متون شیعی نشان می‌دهند که امامان شیعه تعمداً در مقابل تقدیس این اماکن مقاومت کرده‌اند.
در کتاب‌ ادعیه شیعه ، معمولاً بطور مفصل درباره فضایل، آداب، ادعیه و زیارات مخصوص هر یک از اماکن مقدس شیعه سخن گفته شده است. حتی در مورد قبور نوادگان ائمه شیعه (ع) نیز چنین فضایل و آدابی ذکر شده است. نگاهی گذرا به مهمترین کتابهای شیعی از این جنس ، فقدان چنین فضایل و آدابی در مورد مسجدالاقصی و بیت‌المقدس را بوضوح آشکار می‌کند.

جالب آنکه شیخ کلینی (ره) در مجموعه حدیثی «کافی» احادیث مربوط به فضیلت مساجدی چون مسجد‌النبی ، مسجد قباء ، مسجد الفضیخ ، مسجد الفتح ، مسجد الاحزاب و مساجد دیگر را جمع آورده ؛ اما هیچ اشاره‌ای به بیت‌المقدس و مسجد موسوم به مسجدالاقصی در آنجا نکرده است.

با فضیلت‌ترین مساجد در اسلام سه مسجد است ، که در روایات نام برده شده‌اند:
۱- مسجد الحرام ، که اولین خانه‌ای است که در زمین محل عبادت قرار گرفته است.

۲- مسجد النبی (صل) که محل عبادت رسول الله (ص) بوده ، و مدفن ایشان نیز می‌باشد.

۳- مسجد کوفه که محل عبادت و شهادت حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) بوده است.

مسجد کوچک موجود در بیت المقدس در کنار مسجدی که به نام الاقصی نامگذاری شده ، جامع القبلی ، معبد حضرت سلیمان نبی (ع) است ؛ که برای یهود و نصاری هم محترم است.
اما
گنبد زرد رنگ موجود در نزدیکی معبد سلیمان (ع) ، مسجدی است که عمر بن الخطاب (لع) در زمان فتح بیت المقدس مشخص ساخت ؛ و بعداً خلفای جائر و جنایتکار بنی امیه (لع) آنرا ساختند. این گنبد را «قبة الصخرة» یا گنبد بالای صخره می‌نامند ؛ و برای آن فضائلی از قبیل محل عبادت حضرت ابراهیم (ع) تراشیده‌اند. این مکان برای مسلمانان و بخصوص شیعیان امامیّه قداستی ندارد.

پس از نشر این مطالب در وبلاگ سفیر و کانال تلگرامی غَریم پیرامون مکان مسجد الاقصی ، همان مسجد مدّ نظر در سورۀ اسراء و عدم قداست مسجدِ موسوم به مسجد اقصیٰ در کشور فلسطین ، بر فراز تپۀ آرماگدون برای شیعیان امامیه ؛ برخی افراد در صدد ردّ این مطالب و انکار این مطلب برآمدند!
از جمله ادعا شده است:
مقصود از مسجد الاقصی ، همان مسجد بیت المقدس در فلسطین است ؛ چنانکه پیامبر گرامی متذکر این قضیه شدند ، که در تفسیر برهان آمده است:
«إن الله تبارك و تعالى قد أسرى بي في هذه الليلة من المسجد الحرام إلى المسجد الأقصى- يعني بيت المقدس- حتى ركبت على البراق»
منبع:
البرهان: جلد ٣ ، صفحه ٤٩٥.
بحارالانوار: جلد ١٨ ، صفحه ٢٨٣.

در روایات ما از مسجد الاقصی بیشتر با عنوان مسجد بیت المقدس یاد شده است که یکی از چهار قصر بهشتی در دنیا است که نماز خواندن در آن معادل با هزار رکعت نماز است یا نماز واجب خواندن در آن معادل ثواب #حجّ و نماز مستحب خواندن معادل عمره است:
«صَلَاةٌ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ تَعْدِلُ أَلْفَ صَلَاة _أَرْبَعَةٌ مِنْ قُصُورِ الْجَنَّةِ فِي الدُّنْيَا ... مَسْجِدُ بَيْتِ الْمَقْدِسِ _ الْفَرِيضَةُ فِيهَا تَعْدِلُ حَجَّةً وَ النَّافِلَةُ تَعْدِلُ عُمْرَةً».
منابع:
التهذیب: جلد ٣ ، صفحه ٢٥٣.
الفقیه: جلد ١ ، صفحه ٢٢٩.
امالی ، شیخ طوسی: جلد ١ ، صفحه ٣٧٩.
ــــــــــــــــــــ

پاسخ:
متأسفانه کار این افراد خوب و شرعی نیست!
انگار می‌خواهند حدیث سازی و جعل حدیث کنند.
این افراد سر یک روایت را به انتها و تهِ روایت دیگری چسبانده‌اند ، یا ادعائی بی‌دلیل اقامه می‌کنند!
در ابتداء به روایت دومِ مورد استناد این افراد دقت کنیم:
«صَلَاةٌ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ تَعْدِلُ أَلْفَ صَلَاة _أَرْبَعَةٌ مِنْ قُصُورِ الْجَنَّةِ فِي الدُّنْيَا ... مَسْجِدُ بَيْتِ الْمَقْدِسِ _ الْفَرِيضَةُ فِيهَا تَعْدِلُ حَجَّةً وَ النَّافِلَةُ تَعْدِلُ عُمْرَةً».

اما روایت ادعائی بالا ، در اصل دو روایت است:
روایت اول: عَنْ عَلِيٍّ (ع) قَالَ: «صَلَاةٌ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ أَلْفُ صَلَاةٍ وَ صَلَاةٌ فِي الْمَسْجِدِ الْأَعْظَمِ مِائَةُ صَلَاةٍ وَ صَلَاةٌ فِي مَسْجِدِ الْقَبِيلَةِ خَمْسٌ وَ عِشْرُونَ صَلَاةً وَ صَلَاةٌ فِي مَسْجِدِ السُّوقِ اثْنَتَا عَشْرَةَ صَلَاةً وَ صَلَاةُ الرَّجُلِ فِي بَيْتِهِ وَحْدَهُ صَلَاةٌ وَاحِدَةٌ».
این روایت فضیلت بیت المقدس را نسبت به مساجد پائین‌تر از آن از قبیل مسجد اعظم شهر و مسجد محله ، نشان می‌دهد که مطلب جدیدی نیست ؛ و همگان از آن اطلاع و بدان اقرار دارند!
روایت دوم: وَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ لِأَبِي حَمْزَةَ الثُّمَالِيِّ: «الْمَسَاجِدُ الْأَرْبَعَةُ الْمَسْجِدُ الْحَرَامُ وَ مَسْجِدُ الرَّسُولِ (ص) وَ مَسْجِدُ بَيْتِ الْمَقْدِسِ، وَ مَسْجِدُ الْكُوفَةِ ؛ يَا أَبَا حَمْزَةَ الْفَرِيضَةُ فِيهَا تَعْدِلُ حَجَّةً وَ النَّافِلَةُ تَعْدِلُ عُمْرَةً».
ملاحظه می‌شود که در هیچیک از این دو روایت که در "تهذیب" و "من لا یحضره الفقیه" آمده ، بر خلاف ادعای مطرح شده است و هیچ اشاره‌ای به یکی بودن مسجد اقصی و بیت المقدس نشده!

اما مطلب بیان شده در تفسیر شریف البرهان:
«إن الله تبارك و تعالى قد أسرى بي في هذه الليلة من المسجد الحرام إلى المسجد الأقصى- يعني بيت المقدس- حتى ركبت على البراق‏ ...»

این مطلب ؛ يعنی بيت المقدس ، در متن روایت نیست!
بلکه تفسیر نویسندۀ کتاب «الهدایة الکبری» یعنی شیخ خصیبی از روایت این است.
نه رسول الله (صلی الله علیه و آله) فرموده‌اند که مسجد الاقصی همان بیت المقدس است ؛ و نه امام صادق (علیه السلام).

واقعاً جای تأسف است که در مقابل ده‌ها روایت صحیح ، یک تفسیر شخصی را علم کرده‌اند!
بعد می‌خواهند بزورِ تلفیق و چسباندن روایات بهم [جعل حدیث] و کلی گویی ، مدعای خود را صحیح جلوه دهند!!

به فضیلت مسجد بیت المقدس و در قبلۀ اول بودن آن در روایات ما اشاره شده و تردیدی در آن نبوده و نیست
اما
المسجد الاقصی ، هیچ ربط و ارتباطی به مسجد بیت المقدس ندارد.

مسجد بیت المقدس که فضیلت مسجد کوفه بمراتب از آن بیشتر است ، الجامع القبلی یا همان مسجد سلیمان نبی (علیه السلام) است که جهودان به آن هَیَکل یا معبد سلیمان می‌گویند.
در سورۀ سبأ می‌خوانیم:
«يَعْمَلُونَ لَهُ مَا يَشَاءُ مِنْ مَحَارِيبَ وَتَمَاثِيلَ وَجِفَانٍ كَالْجَوَابِ وَقُدُورٍ رَاسِيَاتٍ اعْمَلُوا آلَ دَاوُودَ شُكْرًا وَقَلِيلٌ مِنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ».

براى او هر چه مى‏‌خواست از نمازخانه‌ها و مجسمه‌ها و ظروف بزرگ ، مانند حوضچه‌ها و ديگهاى چسبيده به زمين مى‏‌ساختند ؛ اى خاندان داوود! شكرگزار باشيد و از بندگان من اندكى سپاسگزار هستند.
[سورۀ سبأ: آیه ۱۳]

و چون ما تمام انبیاء را مسلمان می‌دانیم ، به محل عبادت ایشان مسجد گفته می‌شود ؛ کما اینکه در آیه ۴۰ از سورۀ حجّ ، نام مسجد برای عبادتگاههای پیش از اسلام نیز بکار رفته است:

«وَ لَوْ لَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَ بِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ».

همانانکه بناحق از دیارشان بیرون رانده شدند ، اخراجشان سببى جز این نداشت که مى‌گفتند: پروردگار ما خداست. و اگر خدا با حکم جهاد ، برخى از مردم را بوسیلۀ برخى دیگر دفع نمى‌کرد ، مساجد مسلمانان که در آنها نام خدا بسیار برده مى‌شود ، ویران گشته بود ، و قطعاً خدا کسانى را که او را یارى مى‌دهند ، یارى خواهد کرد ؛ چرا که خدا نیرومند و شکست ناپذیر است.

پس از نشر این مطالب در وبلاگ سفیر و کانال تلگرامی غَریم پیرامون مکان مسجد الاقصی ، همان مسجد مدّ نظر در سورۀ اسراء و عدم قداست مسجدِ موسوم به مسجد اقصیٰ در کشور فلسطین ، بر فراز تپۀ آرماگدون برای شیعیان امامیه ؛ برخی افراد در صدد ردّ این مطالب و انکار این مطلب برآمدند!
از جمله ادعا شده است:
مقصود از مسجد الاقصی ، همان مسجد بیت المقدس در فلسطین است ؛ چنانکه پیامبر گرامی متذکر این قضیه شدند ، که در تفسیر برهان آمده است:
«إن الله تبارك و تعالى قد أسرى بي في هذه الليلة من المسجد الحرام إلى المسجد الأقصى- يعني بيت المقدس- حتى ركبت على البراق»
منبع:
البرهان: جلد ٣ ، صفحه ٤٩٥.
بحارالانوار: جلد ١٨ ، صفحه ٢٨٣.

در روایات ما از مسجد الاقصی بیشتر با عنوان مسجد بیت المقدس یاد شده است که یکی از چهار قصر بهشتی در دنیا است که نماز خواندن در آن معادل با هزار رکعت نماز است یا نماز واجب خواندن در آن معادل ثواب #حجّ و نماز مستحب خواندن معادل عمره است:
«صَلَاةٌ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ تَعْدِلُ أَلْفَ صَلَاة _أَرْبَعَةٌ مِنْ قُصُورِ الْجَنَّةِ فِي الدُّنْيَا ... مَسْجِدُ بَيْتِ الْمَقْدِسِ _ الْفَرِيضَةُ فِيهَا تَعْدِلُ حَجَّةً وَ النَّافِلَةُ تَعْدِلُ عُمْرَةً».
منابع:
التهذیب: جلد ٣ ، صفحه ٢٥٣.
الفقیه: جلد ١ ، صفحه ٢٢٩.
امالی ، شیخ طوسی: جلد ١ ، صفحه ٣٧٩.
ــــــــــــــــــــ

پاسخ:
متأسفانه کار این افراد خوب و شرعی نیست!
انگار می‌خواهند حدیث سازی و جعل حدیث کنند.
این افراد سر یک روایت را به انتها و تهِ روایت دیگری چسبانده‌اند ، یا ادعائی بی‌دلیل اقامه می‌کنند!
در ابتداء به روایت دومِ مورد استناد این افراد دقت کنیم:
«صَلَاةٌ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ تَعْدِلُ أَلْفَ صَلَاة _أَرْبَعَةٌ مِنْ قُصُورِ الْجَنَّةِ فِي الدُّنْيَا ... مَسْجِدُ بَيْتِ الْمَقْدِسِ _ الْفَرِيضَةُ فِيهَا تَعْدِلُ حَجَّةً وَ النَّافِلَةُ تَعْدِلُ عُمْرَةً».

اما روایت ادعائی بالا ، در اصل دو روایت است:
روایت اول: عَنْ عَلِيٍّ (ع) قَالَ: «صَلَاةٌ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ أَلْفُ صَلَاةٍ وَ صَلَاةٌ فِي الْمَسْجِدِ الْأَعْظَمِ مِائَةُ صَلَاةٍ وَ صَلَاةٌ فِي مَسْجِدِ الْقَبِيلَةِ خَمْسٌ وَ عِشْرُونَ صَلَاةً وَ صَلَاةٌ فِي مَسْجِدِ السُّوقِ اثْنَتَا عَشْرَةَ صَلَاةً وَ صَلَاةُ الرَّجُلِ فِي بَيْتِهِ وَحْدَهُ صَلَاةٌ وَاحِدَةٌ».
این روایت فضیلت بیت المقدس را نسبت به مساجد پائین‌تر از آن از قبیل مسجد اعظم شهر و مسجد محله ، نشان می‌دهد که مطلب جدیدی نیست ؛ و همگان از آن اطلاع و بدان اقرار دارند!
روایت دوم: وَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ لِأَبِي حَمْزَةَ الثُّمَالِيِّ: «الْمَسَاجِدُ الْأَرْبَعَةُ الْمَسْجِدُ الْحَرَامُ وَ مَسْجِدُ الرَّسُولِ (ص) وَ مَسْجِدُ بَيْتِ الْمَقْدِسِ، وَ مَسْجِدُ الْكُوفَةِ ؛ يَا أَبَا حَمْزَةَ الْفَرِيضَةُ فِيهَا تَعْدِلُ حَجَّةً وَ النَّافِلَةُ تَعْدِلُ عُمْرَةً».
ملاحظه می‌شود که در هیچیک از این دو روایت که در "تهذیب" و "من لا یحضره الفقیه" آمده ، بر خلاف ادعای مطرح شده است و هیچ اشاره‌ای به یکی بودن مسجد اقصی و بیت المقدس نشده!

اما مطلب بیان شده در تفسیر شریف البرهان:
«إن الله تبارك و تعالى قد أسرى بي في هذه الليلة من المسجد الحرام إلى المسجد الأقصى- يعني بيت المقدس- حتى ركبت على البراق‏ ...»

این مطلب ؛ يعنی بيت المقدس ، در متن روایت نیست!
بلکه تفسیر نویسندۀ کتاب «الهدایة الکبری» یعنی شیخ خصیبی از روایت این است.
نه رسول الله (صلی الله علیه و آله) فرموده‌اند که مسجد الاقصی همان بیت المقدس است ؛ و نه امام صادق (علیه السلام).

واقعاً جای تأسف است که در مقابل ده‌ها روایت صحیح ، یک تفسیر شخصی را علم کرده‌اند!
بعد می‌خواهند بزورِ تلفیق و چسباندن روایات بهم [جعل حدیث] و کلی گویی ، مدعای خود را صحیح جلوه دهند!!

به فضیلت مسجد بیت المقدس و در قبلۀ اول بودن آن در روایات ما اشاره شده و تردیدی در آن نبوده و نیست
اما
المسجد الاقصی ، هیچ ربط و ارتباطی به مسجد بیت المقدس ندارد.

مسجد بیت المقدس که فضیلت مسجد کوفه بمراتب از آن بیشتر است ، الجامع القبلی یا همان مسجد سلیمان نبی (علیه السلام) است که جهودان به آن هَیَکل یا معبد سلیمان می‌گویند.
در سورۀ سبأ می‌خوانیم:
«يَعْمَلُونَ لَهُ مَا يَشَاءُ مِنْ مَحَارِيبَ وَتَمَاثِيلَ وَجِفَانٍ كَالْجَوَابِ وَقُدُورٍ رَاسِيَاتٍ اعْمَلُوا آلَ دَاوُودَ شُكْرًا وَقَلِيلٌ مِنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ».

براى او هر چه مى‏‌خواست از نمازخانه‌ها و مجسمه‌ها و ظروف بزرگ ، مانند حوضچه‌ها و ديگهاى چسبيده به زمين مى‏‌ساختند ؛ اى خاندان داوود! شكرگزار باشيد و از بندگان من اندكى سپاسگزار هستند.
[سورۀ سبأ: آیه ۱۳]

و چون ما تمام انبیاء را مسلمان می‌دانیم ، به محل عبادت ایشان مسجد گفته می‌شود ؛ کما اینکه در آیه ۴۰ از سورۀ حجّ ، نام مسجد برای عبادتگاههای پیش از اسلام نیز بکار رفته است:

«وَ لَوْ لَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَ بِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ».

همانانکه بناحق از دیارشان بیرون رانده شدند ، اخراجشان سببى جز این نداشت که مى‌گفتند: پروردگار ما خداست. و اگر خدا با حکم جهاد ، برخى از مردم را بوسیلۀ برخى دیگر دفع نمى‌کرد ، مساجد مسلمانان که در آنها نام خدا بسیار برده مى‌شود ، ویران گشته بود ، و قطعاً خدا کسانى را که او را یارى مى‌دهند ، یارى خواهد کرد ؛ چرا که خدا نیرومند و شکست ناپذیر است.

عبدالملک بن مروان (لعنة الله علیهما) سازندۀ مسجدی است که توسط رهبر کودتای سقیفه ، عمر بن خطاب (لعنة الله علیه) مکان آن مشخص گردید!
عبدالملک بن مروان (لعنة الله علیهما) - ۲۶ الی ۸۶ ه.ق - پنجمین خلیفه اموی است که پس از مرگ پدرش #مروان_بن_حکم (لعنة الله علیهما) در سال ۶۵ هجری قمری بخلافت رسید و بمدت ۲۱ ستل ، غاصبانه و جائرانه خلافت کرد. وی در ۱۴ شوال ، در سن ۶۰ یا ۶۱ سالگی بدرک اسفل واصل شد و در شهر دمشق دفن شد.
دوران حکومت او با شورشهای درونی و جنگهای خارجی روبرو بود ، اما او توانست مخالفان داخلی را سرکوب کند و بر دشمنان خارجی پیروز شود. عبدالملک بن مروان (لعنة الله علیهما) ، مناطقی را در آفریقا تصرف کرد و به محدودۀ حکومت خود افزود. در روزگار وی ، خانۀ خدا توسط منجنیق تخریب شد. وی با نصب حجاج بن یوسف ثقفی (لعنة الله علیه) بعنوان حاکم کوفه ، شیعیانِ اهلبیت (علیهم السلام) را شدیداً تحت فشار قرار داد.
در دوران خلافت او ، زبیریان در مناطق مختلفی از جهان اسلام نفوذ کرده بودند و دارای قدرت بودند. منطقه عراق در دست مصعب بن زبیر (لعنة الله علیهما) و حجاز در اختیار عبدالله بن زبیر (لعنة الله علیهما) بود.
عبدالملک (لعنة الله علیه) قبل از استفاده از مقابله نظامی با زبیریان ، هم در عراق و هم در حجاز از شیوه‌های دیگر استفاده نمود:
وی در عراق با سران سپاه مصعب بن زبیر (لعنة الله علیهما) مکاتبه کرد و آنها را بخود متمایل ساخت. در نتیجه زمانیکه در سال ۷۲ ه.ق [۶۹۱ م] در کنار رودخانۀ دجیل ، جنگ در گرفت ؛ کار عبدالملک (لعنة الله علیه) بسیار آسانتر شده بود و او توانست پیروزی چشمگیری را کسب کند.
سرانجام مصعب (لعنة الله علیه) کشته شد و سپاه او پراکنده گشتند و کار عراق پایان یافت. اکنون نوبت حجاز رسیده بود. عبدالملک (لعنة الله علیه) ، حجاج بن یوسف ثقفی (لعنة الله علیه) را به آنجا فرستاد.
بنا بر کتب تاریخی مختلف ، از جمله فتاوی دارالإفتاء المصریه: جلد ۱۰ ، صفحه ۳۷۲ ؛ و التحریر و التنویر: جلد ۱۵ ، صفحه ۱۸ و ...:
«اولین کسی که در مکان کنونی مسجد الاقصیٰ در فلسطین نماز خواند و برای آن حرمت مسجد قائل شد ، عمر بن خطاب [لعنة الله علیه] بود ؛ و این عبدالملک بن مروان [لعنة الله علیهما] بود که در سال ۶۶ ه.ق شروع به ساخت #قبة_الصخرة و عمارت مسجد الاقصیٰ نمود و سال ۷۳ ه.ق بنای این عمارت را به پایان رساند».

انگیزۀ او برای اینکار چه بود؟؟
عبدالملک (لعنة الله علیه) از مسافرت اهالی شام به مکه جلوگیری کرد ، تا آنان تحت تأثیر تبلیغات زبیریان قرار نگیرند.
یعقوبی می‌نویسد: مردم شکایت کردند که چرا ما را از #حج_واجب باز می‌داری؟
عبدالملک [لعنة الله علیه] گفت: ابن شهاب زهری از پیغمبر [ص] حدیث می‌کند که بزیارت سه مسجد باید رفت: مسجدالحرام ، مسجد من و مسجد بیت المقدس. امروز برای شما بیت المقدس حرمت مسجدالحرام را دارد. و همین ابن شهاب - که از عُمال بنی امیه (لعنة الله علیه) و نان او در خدمت آنان بود - می‌گوید: این سنگ ، صخره‌ای که یهودیان بر آن قربانی می‌کردند ، همان سنگی است که پیغمبر [ص] در #شب_معراج پای بر آن نهاد.
بدستور عبدالملک (لعنة الله علیه) بر گرد آن سنگ قبه‌ای ساختند و بر آن پرده‌های حریر آویختند و خادمانی برای آن معین کردند و مردم را به طواف آن واداشتند و این رسم در تمام دورۀ بنی امیه (لعنة الله علیهم) باقی بود.
نتیجه آنکه در کنار مسجد کوچک موجود در بیت المقدس - الجامع القبلی - یا همان هَیَکَل معبد حضرت سلیمان نبی (علیه السلام) ، مسجدی که هم اکنون با گنبد زرد رنگ موجود است ، توسط عمر بن الخطاب (لعنة الله علیه) در زمان فتح بیت المقدس مشخص گردید ؛ که بعداً خلفای غاصب و جنایتکار بنی امیه (لعنة الله علیهم) آن را ساختند و برای آن فضائلی تراشیدند.
این مکان برای مسلمانان ، و بخصوص شیعیان امامیه [شیعیان علوی اثنی عشری] هیچ قداستی ندارد.! ولی متأسفانه تصویر آن را در ایران ، مدتی بر روی اسکناس‌ها و مسکوکات نیز درج کرده بودند.

سفیر انتظار - Safir Entezar...
ما را در سایت سفیر انتظار - Safir Entezar دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : fsafir124 بازدید : 70 تاريخ : يکشنبه 27 فروردين 1402 ساعت: 13:15